Trancedans - de droom van onze planeet dansen
  de Droom van onze Planeet dansen!
Trancedans

Waarom Trancedans?


Je kan deelnemen aan onze activiteiten om verschillende redenen:

     Trancedans is een gezonde vorm van beweging voor mensen van alle leeftijden. Je kan je danstempo aanpassen aan je fysieke conditie. Tijdens het sporten en dansen maken je hersenen endorfines aan, en die zorgen ervoor dat je je gelukkig voelt.

Trancedans

Trancedans is een goede manier om beperkende conditioneringen los te laten. Tijdens ons leven leren we allerlei vaardigheden om te leven op deze planeet en te functioneren in onze cultuur. Maar soms leren we ook dingen die ons slecht doen voelen over onszelf en een gelukkig leven in de weg staan. Sommige ideeën en gewoonten zijn ook niet mee geëvolueerd met de veranderende kennis en omstandigheden, en zijn aan vernieuwing toe. Een trancedans ritueel kan je helpen om verouderde gewoonten te transformeren naar een levenshouding die beter aangepast is aan deze tijd.

     Trancedans kan je helpen om een overgang in je leven te maken: een nieuwe baan, samenwonen, een kind dat het huis verlaat,… Zo kan je van midzomer en midwinter vaste momenten in het jaar maken, om dansend op het ritme van de natuur, oude dingen los te laten en nieuwe te verwelkomen.

Trancedans

     Trancedans kan een bron van inspiratie zijn voor allerlei aspecten van je leven, vb het opstarten van een bedrijf, het maken van kunst, het schrijven van een boek, …

     Trancedans kan een bewegingsmeditatie zijn, of een dansgebed. Je kan ook als groep samen één intentie kiezen en zo je krachten bundelen, vb samen dansen voor vrede, samen dansen voor inspiratie om de ecologische voetafdruk van je stad te verkleinen, ...

Trancedans

     Traditionele sjamanen dans(t)en vaak voor andere leden van de stam. Net zoals je een kaarsje brandt of bidt voor iemand, kan je ook dansen voor iemand. Je kan tijdens de dans een foto van je geliefde bij je dragen, of deze op het altaar leggen.

     Trancedans kan een manier zijn om trauma’s gericht naar boven te brengen en te verwerken*. Wanneer je naar muziek luistert gaan je hersenen meer dopamine** (een beloningsstof in je hersenen) aanmaken waardoor het gemakkelijker wordt om een pijnlijk trauma onder ogen te zien. Blinddoek en ademhaling zorgen voor een gemakkelijke toegang tot het onderbewuste. Het formuleren van je intentie helpt om gericht en stap voor stap te werken.

Trancedans

Waarom trance?


Trance is een bewustzijnsstaat die door ieder mens regelmatig wordt ervaren: tijdens het doen van sport, wanneer je wegdroomt in de trein, tijdens het peulen van erwtjes, tijdens meditatie,… Onze hersenen zenden hele snelle beta-golven uit tijdens ons alerte alledaagse waakbewustzijn. Wanneer je het normale denkproces ontspant, en in trance gaat, zakken deze frequenties naar alfa (rust, ontspanning) en naar theta (verruimde waarneming, creativiteit, dromen).

Trance

Via je zintuigen neem je een enorme hoeveelheid informatie op. Daarvan wordt slechts een klein deel bewust verwerkt in je hersenen. In trance kan je contact maken met de informatie die je niet-bewust opgenomen hebt. Je ziet verbanden die je eerder niet zag en bekijkt dingen op een andere manier. Net als tijdens het dromen kan je in trance dingen verwerken en je systeem opschonen, zoals je bij een computer af en toe de prullenbak leegt en de harde schijf defragmenteert.
Lees meer in het artikel: Ontwaken in de Droom, over slapen, waken, hersengolven, dromen en trance.

     * De groepen die momenteel doorgaan zijn niet gericht op intensief therapeutisch werk. Je kan ervoor kiezen om tijdens de bestaande groepen aan traumaverwerking te doen, maar doe dit dan in samenspraak met je therapeut. Je komt dan ook best samen met een goede vriend(in), die meedanst en er na de dans voor zorgt dat je veilig thuisgeraakt. We hopen in de toekomst de mogelijkheid te bieden voor individuele trancedans en deelname aan kleine therapeutische groepen, maar momenteel zijn hiervoor nog te weinig therapeuten opgeleid. Zie ook de informatie over onze professionele training.

  ** Omdat er tijdens een psychose teveel van de neurotransmitter dopamine in de hersenen aanwezig is, kan je beter niet trancedansen tijdens een psychotische periode.

 

Lees verder:

- Trancedans Ervaringen
- Veelgestelde vragen

 

of zie:

- Agenda van onze workshops