Trancedans - de droom van onze planeet dansen
  de Droom van onze Planeet dansen!

Veelgestelde vragen over onze activiteiten


Trancedans

Is het nodig om danservaring te hebben?
Nee, je hebt geen danservaring nodig, enkel zin om te dansen.

Moet ik iets meebrengen?
De volgende dingen heb je nodig als je deelneemt aan een trancedans:

  1. een blinddoek
  2. danskleding - hoe het er uitziet is niet belangrijk, wel dat je er vrij in kunt bewegen
  3. een dekentje (eventueel) – tijdens het laatste deel van het ritueel lig je op de grond, en dan kunnen we je dekentje over je heen leggen
  4. een krachtvoorwerp (eventueel) – een voorwerp dat een bijzondere betekenis voor je heeft en/of dat te maken heeft met je intentie (vb een foto van een geliefde)

 

Hoe zit het met de veiligheid? 
Tijdens een trancedans is iedereen geblinddoekt, behalve de begeleiders. Wij bewegen ons door de dansruimte om, al dansend tussen de deelnemers, ernstige botsingen te voorkomen. De dansruimte is ook afgebakend met tapijtjes, om ervoor te zorgen dat je de muur niet raakt.

Kan ik meedansen zonder blinddoek?
Neen. De blinddoek is een essentieel onderdeel van de meeste van onze rituelen. Je bent uiteraard vrij om tijdens de dans je blinddoek af te doen, maar dan vragen we je vriendelijk om de dansruimte te verlaten uit respect voor de andere dansers. Laat dan graag aan één van de begeleiders weten hoe het met je is. Als je het tijdens de dans moeilijk krijgt met je blinddoek, dan raden we je aan om eerst rond dat thema te dansen, en dan pas te beslissen of je je blinddoek af wilt doen.

Op welke muziek wordt er gedanst?
De muziek varieert naargelang het moment en het thema van de dans…  van natuurgeluiden en etnische klanken uit de hele wereld tot hedendaagse studiomuziek…  Vaak worden ook live instrumenten bespeeld. Soms wordt er enkel live muziek gespeeld, dat wordt dan expliciet vermeld.

Wat is trance?
Trance is een bewustzijnsstaat die door iedere mens met regelmaat wordt ervaren: tijdens het doen van sport, wanneer je wegdroomt in de trein, tijdens meditatie,… Tijdens je alledaagse waakbewustzijn zenden je hersenen snelle beta-golven uit. Wanneer je in trance gaat, vertragen die golven naar alfa (verruimde waarneming, creativiteit, informatieopname,…) en teta (dromen). Je kan hierover meer lezen in het artikel 'Ontwaken in de Droom'.

Is het nodig om ervaring te hebben met sjamanisme, trance of meditatie?
Het is niet nodig om ervaring te hebben met sjamanisme, trance of meditatie. Als je vragen hebt kan je die stellen aan de begeleider(s). Dit kan in de groepscirkel, of individueel voor en na de dans. Vragen kan je ook stellen via e-mail.

Hoeveel mensen kunnen deelnemen aan een trancedans?
Dit varieert naargelang de ruimte, de omstandigheden, en het aantal begeleiders. Op het Eigentijds Festival 2007 (Vierhouten, NL) dansten naar schatting zo’n 300 geblinddoekte mensen mee tijdens de openingsdans in open lucht. Datzelfde festival werd er ook een trancedans gehouden voor één persoon in een workshop-tent. Meestal nemen er zes tot vijfentwintig mensen deel aan de workshops.

Kunnen kinderen en jongeren meedansen?
Tijdens onze gewone activiteiten kunnen kinderen en jongeren tot 18 jaar samen met een begeleidende volwassene meedansen. We hebben goede ervaringen met de deelname van jonge mensen vanaf negen jaar. Soms worden er speciale activiteiten georganiseerd voor jongeren en kinderen, dan wordt de leeftijd van de deelnemers vermeld.

Kan ik meedansen tijdens mijn zwangerschap?
Trancedans kan een mooie manier zijn om contact te maken met je kindje in je buik. Daarom kunnen vrouwen met trancedanservaring meedansen tijdens hun zwangerschap, maar... dit dien je vooraf aan ons te laten weten. We zorgen dan voor een apart afgebakende dansruimte waarin je veilig kan dansen.

Kan ik meedansen tijdens mijn maantijd?
Je kan meedansen tijdens je maantijd. Hou er wel rekening mee dat trancedansen tijdens de eerste dagen van je menstruatie de ervaring intenser kan maken. 

Kan ik meedansen met een lichte blessure?
Je kan meedansen met een lichte blessure, zolang je maar de grenzen van je lichaam respecteert. Je kan heel rustig dansen. Je kan zittend dansen. Je kan op ieder moment in de dans gaan liggen.

Kan ik meedansen in een rolstoel?
Het is niet vanzelfsprekend om met je rolstoel tussen dansers op blote voeten te bewegen. Je kan natuurlijk altijd ‘zittend’ meedansen. Neem in ieder geval vooraf contact op met ons, dan kunnen we, aan de hand van de ruimte, het aantal deelnemers en het aantal begeleiders, bepalen wat mogelijk is.

Ik ben verlegen. Is trancedans iets voor mij?
Trancedans is een bijzonder geschikte dansvorm voor verlegen mensen. Alle dansers zijn geblinddoekt, je kan dus experimenteren met verschillende dansbewegingen zonder bekeken te worden. De begeleiders zijn niet geblinddoekt, maar zij zijn bezig met de veiligheid en het bespelen van instrumenten. We doen er alles voor om van de dansruimte een oordeelvrije ruimte te maken, waar iedereen (met goede intenties) welkom is.

Kan iedereen deelnemen aan een trancedans?
Neen. Trancedans wordt afgeraden voor mensen met zware hartklachten, en tijdens een psychotische episode. Vanzelfsprekend is het belangrijk om iedere medische situatie die van belang kan zijn met ons te bespreken.

Worden er tijdens een trancedans drugs gebruikt?
Neen. Een trancedans kan een diepgaande ervaring zijn, die sommigen met een psychedelische ervaring vergelijken, maar er worden geen drugs gebruikt tijdens onze activiteiten. Bij aanvang van de dans werken we met bewuste ademhaling. Zo krijg je op een natuurlijke manier een extra dosis zuurstof en energie binnen.