Trancedans - de droom van onze planeet dansen
  de Droom van onze Planeet dansen!

Wat is Trancedans?

 
Een trancedans is een diepgaande ervaring die je uitnodigt om terug te keren naar jezelf. In veel hedendaagse dansvormen ligt de nadruk op de recreatieve en sociale aspecten, zoals het kijken en bekeken worden. Trancedansen zijn niet bedoeld om te communiceren met de buitenwereld, maar vinden plaats binnen de context van spiritualiteit, persoonlijke groei en transformatie. Muziek, dans en spiritualiteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bewegen op ritmische en melodieuze klanken is niet alleen leuk, maar muziek en dans kunnen ons ook in geestvervoering brengen en bijdragen aan onze gezondheid.
 

De Wortels van onze Spiritualiteit

Meestal is een trancedans ingebed in een ritueel. Dit soort rituelen zijn oeroud en vind je terug in culturen van over de hele wereld, zoals de Inuit, de Navajo en de Sioux van Noord-Amerika, de Siberische sjamanen, de Vodou van Benin en Haïti, de Santeria van Cuba, de Saami van Scandinavië, de Huichol van Mexico, de wervelende Soefi’s en de Yoruba van West-Afrika. De Umbanda van Brazilië combineren Rooms-Katholicisme met de religieuze gebruiken van de Yoruba. Zij geloven dat je tijdens een trancedans vervuld wordt van Spirit en anderen kan genezen. Ook tijdens de Ierse rivierdansen, de Balinese maskerdansen en de Indische tempeldansen gaan de dansers in trance. Trancedans is van alle tijden, en tot op de dag van vandaag zoekt de energie van trance en extase haar weg, bijvoorbeeld via de party's van dansende jongeren.

Hedendaagse Trancedans Workshops

Trancedans

Een hedendaagse trancedans is een krachtige ervaring die je uitnodigt om je maskers van beperkende conditionering en afgescheidenheid af te leggen en thuis te komen in jezelf. Je gaat geblinddoekt dansend op verkenning naar jezelf en je plaats in het grotere geheel. Het ritueel vindt plaats binnen een veilig afgebakende ruimte, en er wordt goed voor je gezorgd. Sinds 2002 bieden wij trancedans rituelen aan in de vorm van workshops, reeksen en meerdaagse programma's.

 

Hoe werkt het?

 

Beweging

Het ligt in de natuur van de mens om te bewegen, te transformeren, te groeien. Steeds terugkerende patronen in je denken en handelen doen je vastroesten en vernauwen je bewustzijn. In een Trancedans bestaan er geen vaste passen. Je exploreert en danst je eigen dans vanuit je diepste verlangen. Wanneer je dans transformeert, verandert er iets in jezelf en hoe je in de buitenwereld staat.

Trancedans
 

Adem

We beginnen een Trancedans met een kort moment van intensieve en bewuste ademhaling. In je lichaam liggen al je persoonlijke levenservaringen opgeslagen, en tijdens de dans kunnen spanningen zich ontladen, of oplossingen voor problemen ineens 'opborrelen'. Bewust ademen activeert je levenskracht. Lees meer in het artikel Adem, poort naar inspiratie en genezing.

Intentie

Vóór het ritueel sta je stil bij datgene wat je bereid bent te ontvangen. Je kiest een aspect van je leven waar je helderheid en beweging in wilt brengen. Je kunt bijvoorbeeld dansen om een inzicht te ontvangen, om iets te verwerken, of om het leven te vieren. Door het kiezen van een intentie geef je richting aan je dans en is het gemakkelijker om je innerlijke reiservaringen te interpreteren en een plaats te geven in je dagelijkse leven.

Trancedans
 

Blinddoek

Tijdens de meeste van onze dans-activiteiten draag je een blinddoek. Je blinddoek schermt je af van de visuele prikkels uit je omgeving. Je wordt je scherper bewust van al je zintuigen en maakt gemakkelijker contact met je innerlijke wereld en de wijsheid in jezelf. Je blinddoek is het zwarte scherm waarop je je innerlijke wereld projecteert. De begeleiders zorgen voor de veiligheid.

Muziek

De muziek neemt je mee op reis, en je laat je lichaam vrij bewegen op etnische klanken en studiomuziek uit de hele wereld. Je danst op klanken die een helend en bewustzijnsveranderend effect hebben. Meestal werken we met een combinatie van muziek uit de geluidsinstallatie en live instrumenten. Zie ons artikel over klank en creatie en onze pagina over trancedans muziek.

Trance

Via je zintuigen neem je 400 miljard bits informatie per seconde op. Daarvan worden er slechts tweeduizend bewust verwerkt in je hersenen. Tijdens een Trancedans maak je contact met de informatie die je niet-bewust opgenomen hebt. Trancedansers vertellen vaak dat ze inzichten over zichzelf en hun leven hebben gekregen tijdens de dans (zie ervaringen). Lees meer over trance in het artikel: Ontwaken in de Droom, over slapen, waken, hersengolven, dromen en trance.

Lees verder:

- Waarom Trancedans?

- Trancedans Ervaringen
- Veelgestelde vragen

 

of zie:

- Agenda van onze workshops