Trancedans - de droom van onze planeet dansen
  de Droom van onze Planeet dansen!

Kumaré - The true story of a false prophet

gepost door: Aernoudt Knecht - e-zine oktober 2017


"You are all great spiritual beings,
and you need to stop pretending that you are not"

Sri Kumare


De Amerikaanse filmmaker Vikram Gandhi kwam op het idee voor de film Kumaré, toen hij bezig was met een andere documentaire over yogi's en hun volgelingen. Hij verbaasde zich al langere tijd over het succes van Oosterse geloofsovertuigingen in de westerse wereld. Hij was geïntrigeerd door geloof en spiritualiteit en de menselijke zoektocht naar het ‘hogere’, en tegelijk sceptisch, vooral over de meeste goeroes. Zelf groeide hij op in een Indiase familie waar, tegen zijn zin, religie met de paplepel werd ingegoten. Op volwassen leeftijd deed hij afstand van het hindoeïsme. Zijn verbazing over het gemak waarmee mensen goeroes volgen deed hem besluiten het experiment aan te gaan zelf zo'n goeroe te spelen, oftewel om een nepgoeroe te worden, als experiment.

In deze prachtige documentaire, transformeerde Gandhi zich tot Sri Kumaré, een verlichte goeroe uit een bedacht Indiaas dorp. Daarvoor nam hij het accent van zijn Indiase oma aan, liet zijn baard en haar groeien, trok een rood gewaad aan en voorzag zich van een drietand. Ook oefende hij in yoga- en meditatietechnieken. In de documentaire trekt Kumaré naar Phoenix in Arizona om zijn zelfbedachte wijsheid aan te prijzen en volgelingen te vinden. Dat lukt hem wonderwel erg goed.

"The greatest lesson any guru can teach" - Deepak Chopra

De documentaire laat zien hoe het hem en zijn volgelingen vergaat. Zijn boodschap is steeds meer 'je bent je eigen goeroe'. De film heeft een mooie twist, naar het einde toe, omdat het experiment Ghandi dieper raakt dan hij zelf had gedacht, en de rol als goeroe hem ook transformeert. In de film zegt hij "Ik heb mezelf nog nooit zo diep verbonden gevoeld met mensen, als in de rol van Sri Kumaré". Aan het eind onthult Gandhi zijn werkelijke identiteit wat tot gemengde reacties bij de aanhangers leidt.

Deze documentaire ging in 2011 in première op het South by Southwest Film Festival, waar de Feature Film Audience Award gewonnen werd voor de beste documentaire. De documentaire is in Nederland uitgezonden op 9 januari 2013 door de VPRO.

 

Kumaré - trailer - 2:04 min


 

DVD bestellen bij Amazon >

Film online bekijken bij Amazon >

 

 

TED - The story behind the movie: