De Geblinddoekte Danser
 
 
Trancedans E-zine
jaargang 10 nr. 2 ~ oktober 2017
 

onze nieuwsbrief ook ontvangen?
naam:
email:

 
 
Volg ons op Facebook: Facebook
Inhoud
 
 
Voorwoord: Tunnelvisie
Collega: Michaela Plecháčková
Activiteit: Visionary Darkness Retreat
Activiteit: Facilitator Training
Muziek: Archimandrite Seraphim
Film: Kumaré
Muziek: Paleowolf
Agenda: Activiteiten
 
~ voorwoord ~
door Aernoudt Knecht
 
Tunnelvisie
 
Trancedans
Alle soorten reizen, van diepe meditaties en trancereizen, tot reizen naar andere landen, helpen om even de gespannen focus op iets los te laten. To take your eye off the ball - zeggen ze in het Engels. Het maakt niet eens uit waar de reis naar toe gaat, als het maar even je blik van je dagelijkse situatie afwendt. Een moment van verademing, een nieuwe ervaring, en alles ziet er al weer helemaal anders uit. Die verschuiving van perspectief, al is het maar voor heel even, stelt je in staat om te herfocussen, om weer helder te worden over de wereld, je leven, en uiteidelijk jezelf.

De afgelopen periode heb ik enkele tijdelijke jobs aangenomen, als docent Godsdienst, op middelbare scholen in België. Levensbeschouwing met pubers, een wonderlijke ervaring! Nu ik terugkeer in St. Thomas, bemerk ik een sterke verheldering in mezelf. Mijn voortdurende focus van de laatste jaren, op deze plek, had tunnelvisie gecreëerd, ... een vernauwing van mijn bewustzijn. Nu ik een tijd ben weggeweest, en terugkeer, zie weer waar ik hier mee bezig ben, wat ik doen wil en hoe, en dat vanuit een ontspannen nieuwe blik.
 
Retraites en Training
 
Trancedans

Het is altijd mijn intentie geweest om de katalyserende kracht van muziek, adem, blinddoek en beweging, en de transformerende werking die er uit voortkomt, voor meer mensen beschikbaar te maken. Sinds ik besliste om de opleiding in het Engels aan te bieden, geniet ik ervan te zien hoe de effecten zich in een steeds groter gebied beginnen verspreiden. Daarmee groeit ook het netwerk van opgeleide faciliteerders uit tot een internationaal gezelschap. Ik heb intussen deelnemers verwelkomd uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië.

In principe spreken we tijdens alle retraites en de training Engels, ook in de komende duisternisretraite, maar bieden we ook vertaling naar Nederlands, indien nodig. In de opleiding krijgen alle deelnemers uit Nederland en Vlaanderen een Nederlandstalige cursusboek.
 
 
   
 
 
~ collega in de kijker ~
 
Michaela Plecháčková ~ Trancedans in Tsjechië
 
Trancedans

Michaela Plecháčková, een deelneemster in de opleiding uit Tsjechië, brengt Trancedans nu ook naar haar land, en is de eerste die deze rituelen in haar regio gaat aanbieden. Samen met haar partner Daniel Plecháček werkt ze al jaren als artiest en percussionist, en bieden ze allerlei muzikale workshops aan: www.muzikohrani.cz

Eén van de opdrachten in de opleiding, tussen de twee modules, is het faciliteren van een Trancedans in je eigen regio, en je ervaringen daarmee te delen met je groepsgenoten. Eergisteren had Michaele haar eerste dans gepland, en vandaag is er al een tweede gepland, die ook al helemaal volzet is. Het enthousiasme van Michaela is aanstekelijk. Ze heeft intussen al een eigen Tsjechische Trancedans website geopend, en maakte ook een video, waarmee ze Trancedans aanprijst:
 
Trancedans
www.trancedance.cz
 
 
   
 
 
~ activiteit in de kijker ~
 
Visionary Darkness Retreat
 
Trancedans

In deze bijzondere retraite breng je het grootste deel van de tijd door in volledige duisternis. Een korte periode van duisternis, zoals tijdens een meditatie of een geblinddoekte trancedans, kan al erg veel deugd doen. Wanneer je langer in duisternis bent, komt de drukte in je hoofd tot rust en ontstaan er helderheid en ruimte voor diepgaand contact met de bron van levenskracht en creativiteit in jezelf.

Trancedans
Ceremoniële duisternis speelt van oudsher een belangrijke rol in meditaties en sjamaans werk. Wanneer de geest de beelden van de zichtbare wereld veilig kan loslaten, worden onzichtbare landschappen van creatieve inspiratie zichtbaar.

We bieden een veilig kader waarin je jezelf kan overgeven aan je innerlijke reis. Momenten van stilte worden afgewisseld met activiteiten. We dansen, mediteren, maken muzikale droomreizen, we prikkelen onze zintuigen en zijn op verschillende manieren creatief. We ontdekken nieuwe manieren van waarneming en maken diep contact met onze levenskracht. Om aan het einde van de retraite vanuit de baarmoederlijke duisternis herboren te worden in het licht.
 
Bijdrage €695,-
verblijf en maaltijden: 250 euro - retraite en begeleiding: 445 euro
 
Info & inschrijven: Trancedans.net/Duisternis/
 
 
 
   
 
 
~ activiteit in de kijker ~
 
Trancedans & Transformatie
Intensieve opleiding voor dansers en begeleiders ~ lesjaar 2018
 
Trancedans & Transformatie Trancedans & Transformatie Trancedans & Transformatie
 
Module 1: 9 t/m 15 april
Module 2: 5 t/m 8 juli
 
 
  Centrale thema's:
 
Veilige en Heilige Ruimte
Trance, beweging en Ademhaling
Blinddoek en Sacrale Duisternis
Het Archetype van de Sjamaan
Klank en Muziek
Voorouders en Gidsen
Groei en Heel-wording
Wetenschap en Mystiek
De Droom Dansen meer lezen>
  Deelname is inclusief:
 
traject in 2 modules
11 dagen verblijf in de Eifel
lekkere en vegetarische maaltijden
professionele begeleiding
praktische oefeningen en stages
syllabus bij de lesstof
certifikaat van deelname
deelname aan netwerk van begeleiders
 
Bijdrage €1680
Training: €1190 - Verblijf en maaltijden: €490
 
Betaald voor 9 februari: €100 korting
Minimum inkomen: €100 korting
 
Info & inschrijven: Trancedans.net/Opleiding/
 
 
   
 
 
~ muziekbespreking ~
 
De kracht van de menselijke stem
Archimandrite Seraphim - Psalm in het Aramees
 
Trancedans
Toen Paus Franciscus vorig jaar Tbilisi bezocht, hebben de Georgiërs hem onthaald met deze prachtige uitvoering van een psalm in het Aramees - de taal van Jezus. De Assyrische minderheid in Georgië, die in het dorp van Qanda woont, dicht bij de stad Mtskheta, is de laatste tijd bekend geworden door het charisma en vocale talenten van de priester van die gemeenschap, vader Archamandrite Seraphim. Seraphim maakte de laatste tijd veel media optredens, en heeft meerdere video's op Youtube van zijn koor in Qanda's kerk, die zingt in het Aramees en Georgisch.
Trancedans


Op internet is er discussie over de vraag of het hier om het Onze Vader gaat, of dat het Psalm 53 betreft. Lastig te bepalen, als je de Aramese taal niet kent. Hoe dan ook, de wonderschone klanken raken vele mensen diep, is uit de reacties op internet te merken.

Zet je volume omhoog, sluit je ogen, en luister. Ook al begrijp je de woorden niet, Seraphim laat, samen met zijn koor, voelen waartoe de kracht van de menselijke stem in staat is.
 
Video bekijken: Youtube Psalm in Aramaic
 
 
   
 
 
~ filmbespreking ~
 
Kumaré ~ The true story of a false prophet
 
Trancedans
De Amerikaanse filmmaker Vikram Gandhi kwam op het idee voor de film Kumaré, toen hij bezig was met een andere documentaire over yogi's en hun volgelingen. Hij verbaasde zich al langere tijd over het succes van Oosterse geloofsovertuigingen in de westerse wereld. Hij was geïntrigeerd door geloof en spiritualiteit en de menselijke zoektocht naar het ‘hogere’, en tegelijk sceptisch, vooral over de meeste goeroes. Zelf groeide hij op in een Indiase familie waar, tegen zijn zin, religie met de paplepel werd ingegoten. Op volwassen leeftijd deed hij afstand van het hindoeïsme. Zijn verbazing over het gemak waarmee mensen goeroes volgen deed hem besluiten het experiment aan te gaan zelf zo'n goeroe te spelen, oftewel om een nepgoeroe te worden, als experiment.

In deze prachtige documentaire, transformeerde Gandhi zich tot Sri Kumaré, een verlichte goeroe uit een bedacht Indiaas dorp. Daarvoor nam hij het accent van zijn Indiase oma aan, liet zijn baard en haar groeien, trok een rood gewaad aan en voorzag zich van een drietand. Ook oefende hij in yoga- en meditatietechnieken. In de documentaire trekt Kumaré naar Phoenix in Arizona om zijn zelfbedachte wijsheid aan te prijzen en volgelingen te vinden. Dat lukt hem wonderwel erg goed.

"The greatest lesson any guru can teach" - Deepak Chopra

Trancedans
De documentaire laat zien hoe het hem en zijn volgelingen vergaat. Zijn boodschap is steeds meer 'je bent je eigen goeroe'. De film heeft een mooie twist, naar het einde toe, omdat het experiment Ghandi dieper raakt dan hij zelf had gedacht, en de rol als goeroe hem ook transformeert. In de film zegt hij "Ik heb mezelf nog nooit zo diep verbonden gevoeld met mensen, als in de rol van Sri Kumaré". Aan het eind onthult Gandhi zijn werkelijke identiteit wat tot gemengde reacties bij de aanhangers leidt.

Deze documentaire ging in 2011 in première op het South by Southwest Film Festival, waar de Feature Film Audience Award gewonnen werd voor de beste documentaire. De documentaire is in Nederland uitgezonden op 9 januari 2013 door de VPRO.
 
Trailer bekijken: Youtube Kumaré
TED - talk: Youtube Vikram Gandhi
 
 
   
 
 
~ muziekbespreking ~
 
Paleowolf
 
Trancedans
Trancedans
Een muzikale tip van Esta: Paleowolf. Niet echt muziek om op te dansen, maar klanken die een bepaalde donkere archaïsche sfeer oproepen. Misschien bruikbaar tijdens sommige meditaties.

Paleowolf is een tribal / dark ambient project gericht op het oproepen van de oude geesten van het prehistorische verleden, van voor, tijdens en na de ijstijd, toen mensen nog steeds jagers en verzamelaars waren.
 
Primordial
Megafauna Rituals
Prehistoric Meditations
www.paleowolf.bandcamp.com
 
 
   
 
Alle activiteiten komend seizoen:
 
 
 
 
Vakantie: Doe-week in de Eifel
30 oktober t/m 5 november 2017
 
Trancedans Trancedans Trancedans
Info & inschrijven: well-spring.eu/doe-week
 
 
 
 
 
Dans je Dromen tot Leven!
Workshop in Antwerpen - 4 februari 2018
 
Trancedans Trancedans Trancedans
Info & inschrijven: trancedans.net
 
 
 
 
 
Retraite: Visionary Darkness
5-daagse retraite - 14 t/m 18 februari 2018
 
Trancedans & Transformatie Trancedans & Transformatie Trancedans
Info & inschrijven: trancedans.net/duisternis/
 
 
 
 
 
Opleiding: Trancedance Facilitator Training
Intensieve opleiding - Nieuwe data!
 
Trancedans Trancedans Trancedans
 
Module 1: 9 t/m 15 april 2018
Module 2: 5 t/m 8 juli 2018
Info & inschrijven: trancedans.net/opleiding
 
 
 
Workshop op jouw locatie? | Programma op maat? -contact>
 
Wellspring
Opleidingscentrum in de Eifel
Workshop op jouw locatie? Programma op maat? -contact>
 
Groepsverblijf met zaal en
gastenkamers te huur
 
Groepsverblijf met zaal en gastenkamers te huur Wellspring, Hauptstrasse 13, D-54655
 
Wellspring, Hauptstrasse 13, D-54655
Wellspring, St. Thomas,
Kyllwoud, Eifel
 
Anderhalf uur van Luik/Maastricht Wellspring, St. Thomas, Kyllwoud, Eifel
 
Anderhalf uur van Luik/Maastricht
 
bezoek onze website:
www.Trancedans.net
 
De Geblinddoekte Danser
 
Bericht doorsturen