Trancedans - de droom van onze planeet dansen
  de Droom van onze Planeet dansen!

Sacrale Duisternis ~
over blinddoek, overgave en transformatie

artikel door: Aernoudt Knecht
printen:
Ontwaken in de Droom
p.1 ~ Overgave aan de Duisternis
p.2 ~ Verblind door het licht
p.3 ~ Sacrale Duisternis ~ vroeger en nu
p.4 ~ In duisternis worden we zieners
p.5 ~ De geblinddoekte danser

 

 

p.3 ~ Sacrale Duisternis ~ vroeger en nu

Sacrale Duisternis en Blinddoek


Onze relatie met de duisternis is overigens niet altijd zo slecht geweest. Lang geleden, toen onze samenleving nog niet geregeerd werd door mannelijke dominantie, maar het dragende vrouwelijke principe geëerd werd, hielden wij onze rituelen voornamelijk 's nachts en in donkere grotten. We erkenden de waarde en transformerende kracht van duisternis. Ook later, in de tijd van de druïden, brachten de Keltische barden veel tijd in duisternis door. En ook in oude middeleeuwse kloostercellen was het overwegend donker.

In onze dansen en rituelen putten wij inspiratie uit verschillende culturen om ons heen waarin de waarde van duisternis nog erkend wordt en waarin ze een grote rol speelt in initiaties en rituelen. Zo brengen de leerling-sjamanen bij de Kogi grote periodes in duisternis door. En ook in de Vodou worden mensen met behulp van een blinddoek geinitiëerd.

In veel sjamaanse culturen begint een ritueel pas wanneer de zon onder is, of wanneer de hut gesloten is en de deelnemers in de baarmoederlijke duisternis zijn afgedaald. Ook in onze hedendaagse trancedansen gebruiken we een rituele blinddoek. Zo krijgt de geest de kans om terug te keren naar een oorspronkelijke toestand waarin er geen onderscheid meer is tussen het zelf en de omringende wereld.

-- Lees verder op pagina 4 --> In duisternis worden we zieners