Trancedans - de droom van onze planeet dansen
  de Droom van onze Planeet dansen!

Ontwaken in de Droom

over slapen, waken, hersengolven, dromen en trance

artikel door: Aernoudt Knecht
printen:
Ontwaken in de Droom
1 - De schemerzone tussen waken en slapen
2 - Hersengolven en niveau's van Bewustzijn
3 - Droombewustzijn, de Creatieve Laag
4 - Ontwaken en de Droom Dansen
5 - De Collectieve Droom van onze Planeet

 

 

4 - Ontwaken en de Droom Dansen

Enkel de aanwezigheid van thèta-golven is niet voldoende om bewust te kunnen groeien. We willen immers ‘ontwaken in de droom’, weet je nog? Dat is een uitdaging, want dromen zijn moeilijk naar het dagbewustzijn over te brengen. We herinneren ons de meeste van onze nachtelijke dromen niet. Ook bij diepe hypnose zijn er nauwelijks of geen alfa- en bèta-golven waar te nemen, en dus is men zich onder hypnose vaak niet bewust van wat men doet en herinnert men zich achteraf vaak niets van de ervaring. Om de ervaring bewust te beleven, en naar het dagbewustzijn over te hevelen, moet het thèta-bewustzijn gepaard gaan met een klein percentage bèta-golven.

Een manier waarop thèta-golven ontstaan is wanneer men zich vanuit alfa-bewustzijn nog verder en dieper ontspant en uiteindelijk in slaap valt. Een andere manier waarop thèta-golven ontstaan is wanneer men tijdens de slaap tijdelijk van delta naar thèta schuift, en begint te dromen. Maar het kan ook anders! Fysieke ontspanning is niet altijd nodig, en de route naar thèta hoeft niet altijd via alfa te lopen. Er zijn andere manieren om mentale ontspanning te bereiken, zoals bepaalde fysieke activiteiten.

Het is algemeen bekend dat sommige lichamelijke activiteiten ‘trance’ opwekken. Er zijn vele oefeningen om een bewuste ervaring van de droomtoestand te ontwikkelen, en allemaal zorgen ze ervoor dat de hersenen tragere golven gaan produceren terwijl het lichaam actief blijft. Langdurig sporten bijvoorbeeld, of dansen. Ook het bespelen van een trommel of ratel, het maken van muziek met een monotoon en ritmisch karakter, brengt een mens in thèta-bewustzijn. Uit onderzoek blijkt dat trancemediums vooral trage hersengolven produceren, maar dat ze vaak tegelijkertijd lichamelijk actief zijn (hetgeen men afleest aan een lage huidweerstand).

Krishnamurti vertelde ooit dat de mens moet worden als een cycloon: zeer actief aan de buitenkant maar doodstil vanbinnen. Ik heb in mijn leven mezelf op verschillende manieren bewust in trance gebracht, liggend en zittend, en ook dansend. In mijn ervaring is de trance het meest krachtig, voedend en helend, wanneer ze gepaard gaat met fysieke inspanning. De meest plezierige en toegankelijke manier die ik ken is geblinddoekt trancedansen. Trancedansen helpt je om jezelf af te stemmen op de collectieve droom van onze planeet.

--- lees verder-->