Trancedans - de droom van onze planeet dansen
  de Droom van onze Planeet dansen!

Ontwaken in de Droom

over slapen, waken, hersengolven, dromen en trance

artikel door: Aernoudt Knecht
printen:
Ontwaken in de Droom
1 - De schemerzone tussen waken en slapen
2 - Hersengolven en niveau's van Bewustzijn
3 - Droombewustzijn, de Creatieve Laag
4 - Ontwaken en de Droom Dansen
5 - De Collectieve Droom van onze Planeet

 

 

3 - Droombewustzijn, de Creatieve Laag

Vanuit een behoefte aan ontsnapping aan de bèta-spanningen van het dagelijkse leven worden er in veel spirituele cirkels oefeningen gedaan om jezelf in alfa-bewustzijn te brengen. Door het doen van yoga en meditatie maken bètagolven plaats voor dit soort langzamere golven. Men ervaart een gevoel van diepe ontspanning en gedachteloosheid, en dat brengt innerlijke rust.

Wanneer je naar nóg tragere golven zakt ontstaat thèta-bewustzijn, de grens tussen waken en slapen. Thèta-bewustzijn wordt ook wel de ‘creatieve laag’ genoemd. Men denkt niet in woorden maar ziet vooral beelden, men krijgt inzichten en ziet nieuwe verbanden tussen dingen. Ook ons voorstellingsvermogen - bij kinderen nog sterk aanwezig - hangt samen met thèta-golven. In thèta-bewustzijn ontstaan creatieve en nieuwe gedachten en kan intuïtieve informatie naar het bewustzijn komen.

Het nut van de creatieve laag wordt duidelijk als we kijken naar de gevolgen wanneer deze ontbreekt. Zo brengen autoritaire leraren op school hun leerlingen in een overlevingsmodus en wekken daarmee bèta-golven op. Daardoor kunnen deze leerlingen minder goed verbanden leggen, en minder goed informatie opnemen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dagelijks dromen levensnoodzakelijk is, anders ontstaan desoriëntatie, huilbuien, agressiviteit, geheugenstoornissen, concentratieproblemen, kortom mentale gekte. Langdurig niet dromen kan zelfs tot de dood leiden. Om niet vast te lopen is het, net als bij een computer, nodig om regelmatig rommel op te ruimen en je harde schijf te defragmenteren.

Dromen helpen ons dus om in balans te blijven, en daarom is het nuttig om deze toestand actief op te wekken. Uit onderzoek blijkt dat mensen die oefeningen doen om in thèta-bewustzijn te komen zich beter voelen, zichzelf beter kennen, dichter bij hun eigen gevoelens staan, beter voelen en weten wat ze willen, deze gevoelens beter en sneller kunnen uiten maar ook voor zich houden wanneer nodig. Geen halfzachte, zweverige types dus, die niet goed functioneren. Integendeel, mensen die bewust leven, die willen ontwaken en de droom dansen.

--- lees verder-->